• Pet. srp. 12th, 2024

SINKO Institut

Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje

Saša Leković: Korporacijama nije stalo do profesionalnih standarda u novinarstvu

BySINKO

ruj. 6, 2015

Hrvatsko novinarsko društvo zdušno je podržalo ideju za osnivanje Fra Ma Fu festivala u Virovitici. Saša Leković, kao predsjednik HND-a, pružio je svu potrebnu potporu novinarima koji će okupljanje u spomen na legendarnog reportera iskoristiti i kao priliku da porazgovaraju o aktualnom stanju u profesiji. Iako je u svoj rokovnik još prije tri mjeseca upisao datum otvaranja festivala u Virovitici gdje je na svečanoj akademiji trebao održati prigodni pozdravni govor zbog, za HND važnih međunarodnih aktivnosti i obaveza, Leković ne stiže na Fra Ma Fu festival, ali u svom intervjuu dotakao se nekih tema o kojima će novinari raspravljati u nedjelju na okruglom stolu.

* Unazad nekoliko godina više je primjera da je novinaru nagrađenom novinarskom nagradom njegova redakcija “čestitala” otkazom. Ima li ipak znakova da kod nas vlasnici medija prestaju podcjenjivati krizu te da shvaćaju značaj i nužnost provjerene i relevantne informacije?

– Na žalost, vlasnicima medija, pogotovo korporacijama koje „drže“ najveći dio medijskog tržišta u pravilu nije stalo do poticanja i održavanja profesionalnih standarda u novinarstvu. Medij shvaćaju kao bilo koju drugu „robu“ a novinare i ostale uključene u proizvodnju medijskih sadržaja kao najamnu radnu snagu. No, istinsko novinarstvo počiva na vjerodostojnim i relevantnim informacijama od javnog interesa, pa je borba za relevantne medije i javni interes ujedno i borba za novinarsku profesiju. Bojim se da sami novinari prečesto podcjenjuju svoj značaj u borbi za profesiju.

* Novinari su sve češće freelanceri, što mladima ne jamči savladavanje zanata, niti razvoj profesije. Ima li današnja nepovoljna situacija i nekih dobrih strana? Opstaju li najtalentiraniji, najproduktivniji ili po bilo čemu naj-novinari?

– Sam status slobodnog novinara ne mora nužno smanjiti mogućnost savladavanja zanata jer se u redakcijama sve manje radi s mladim novinarima, a postoje odlični „slobodnjaci“ koji su bili zaposleni u redakcijama, kao i oni mlađi koji nisu nikada bili stalno zaposleni ali odlično savladavaju sve tajne zanata. Problem je što su zakonski i na svaki drugi način „slobodnjaci“ u još lošijem egzistencijalnom položaju nego stalno zaposleni novinari. A na današnjem medijskom tržištu kvaliteta nije jamac profesionalnog uspjeha, pogotovo ne onog djela uspjeha koji se mjeri zaradom.

* Fra Ma Fu je bio ugledan član novinarskog društva, u vrijeme kad se na novinarskom balu okupljala tadašnja zagrebačka elita. Je li članstvo u HND-u danas privlačno mladim novinarima?

– Novo čelništvo HND-a trudi se da članstvu u HND-u postane mnogo atraktivnije mladim novinarima, pa i onima koji više nisu mladi, i nastavit će to činiti raznim promjenama – od jasnog programa, načina komuniciranja, te nuđenja i poticanja profesionalnih aktivnosti koje kratkoročno i dugoročno pokazuju vrijednost djelovanja kroz HND kao strukovnu udrugu.

* Koliko su marketing i public relations danas atraktivni kao zanimanje nekadašnjih novinara?

– S obzirom na broj novinara koji su napustili profesiju kako bi ostvarili karijere u PR-u ili marketingu – te su djelatnosti očito vrlo atraktivne novinarima. Svatko ima pravo izbora, ali mnogo opasnijim mi se čine situacije kada je netko i dalje formalno novinar, ali zapravo se ne bavi novinarstvom nego PR-om pod krinkom novinarstva.

* HND sustavno upozorava da fizički napadi na novinare ne smiju ostati nekažnjeni te da se na pisanu riječ odgovara pisanom riječju. Jesu li rasvijetljeni slučajevi napada poput onih na Antu Tomića ili Željka Peratovića? Kako napreduju istrage?

– Niti jedan fizički napad na novinare niti prijetnje smrću unatrag godinu dana, da se ne vraćamo dalje u prošlost, nije rasvijetljen. Policija je obavila očevide ali napadači i eventualni naručitelji nisu pronađeni. Izuzetak je, djelomično, slučaj napada na Željka Peratovića. Naime, napadači su poznati, ali motiv još nije rasvijetljen čime ostaje otvoreno i pitanje mogućih naručitelja.

Sandra Pocrnić Mlakar
www.virovitica.net