• Čet. tra. 25th, 2024

SINKO Institut

Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje

Treći FraMaFu festival u Virovitici – borba za kvalitetnije novinarstvo

BySINKO

ruj. 18, 2017

U organizaciji Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje, Virovitica, i Hrvatskog novinarskog društva, a na inicijativu i u izvršnoj realizaciji virovitičkih novinara, Gorana Gazdeka i Ivana Žade, festival je prerastao u respektabilnu manifestaciju, uz prisutnost gostiju iz inozemstva.

Sadržaj festivala vrlo je raznolik i obiman, od edukativnih radionica, stručnih rasprava, do zabavnih i izletničkih priredbi. Sve to održavalo se od 7. do 10. rujna, u Virovitici i okolici, uz angažman svih kulturnih i obrazovnih institucija. Virovitica je praktički u svojoj svakodnevici živjela uz ovaj događaj i zbivanja oko njega.
Ta briga za budućnost reportaže ogledala se u radionici reportaže za mlade novinare i studente novinarstva, koje je vodio Dr. Mirko Mlakar, u nagradama koje FraMaFu dodjeljuje najboljim reportažama za proteklu godinu u svim medijskim formama, ali i u vrlo dinamičnim razgovorima vođenim za Okruglim stolom, na temu: Autorstvo na internetu i uz njega.

Sveukupnoj aktivnosti, svoj obol dali su i članovi Zbora turističkih novinara, što je i bilo za očekivati, jer turizam i reportaža idu ruku pod ruku. Tako smo Božica Brkan i moja malenkost, kao gosti, bili u ulozi predstavljanja svog novinarskog rada.

Franjo Fuis bio je svestran čovjek, volio je istraživačko novinarstvo, reportažu, fotografiju, film, strip i književnost. Dajući ime festivalu po njemu, odnosno po njegovu pseudonimu, s kojim se katkada potpisivao, organizatori su se upravo stoga opredijelili za koncepciju festivala s mnogobrojnim raznolikim sadržajima, prezentacijama fanzina, časopisa, knjiga, izložbama stripova i fotografija, obilascima kulturnih znamenitosti, uz već spomenute događaje.

Novinari vole vidjeti i izletnička mjesta, vole kušati kulinarske i vinske vrijednosti svakog kraja. Domaćini su u tom pogledu bili široke ruke. Lako je bilo zamijetiti da se u Virovitici, Slatini i Pitomači, na svakom koraku susreće znak FraMaFu festivala, kojeg je opet znalački oblikovao univerzalni kreativni estetičar, Davor Shunk.
Pustara Višnjica, u izletište preuređeno nekadašnje gospodarstvo s ergelom i hotelskim smještajem, bila je novinarska baza. Vrlo srdačni domaćini, u čast festivala priredili su završnog dana cjelodnevni domjenak za sudionike i okolno stanovništvo, uz obilje hrane koja se spremala na otvorenom, uz vožnju kočijama i uz puno zabave za djecu i odrasle.

Svi se slažu da je reportaža kraljica novinarskog izričaja, ali nažalost, u ovoj tranziciji iz klasičnoga u elektronsko, digitalno i internetsko doba novinarstva, reportaža se u dobroj mjeri izgubila. I u takvim mijenama ona ne gubi svoj smisao i vrijednost. Zadatak je novih generacija da joj nađu mjesto u novim formama s novim sadržajima.

Reportaža nije izgubila uporište u novim tehnologijama, dapače, nove tehnologije daju joj još veće mogućnosti. Valjat će, izgleda, srediti stanje našeg duha, u stvaranju toliko nam potrebnost bogatstva življenja. Tako će rasti i potreba da dobrim reportažama obogaćujemo naša saznanja o svijetu. FraMaFu i Virovitica, u tom smislu, daju tračak nade.

Budimir Žižović, Business in