• Pet. srp. 12th, 2024

SINKO Institut

Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje

FRA MA FU: Jagoda Sablić na festivalu Frama-Fu u Virovitici predstavila svoje knjige i bojanke o Krki

BySINKO

ruj. 15, 2017

Jagoda Sablić, književnica za djecu i mlade i ilustratorica, na Frama-Fu festivalu koji je u organizaciji Instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje održan u Virovitici predstavila je svoju knjigu ‘Čarobni svijet Nacionalnog parka Krka’ koja je prevedena na engleski jezik uz sedam setova razglednica biljnog i životinjskog svijeta, povijesnih znamenitosti Krke i gospodarskih objekata, te uz dvije bojanke o Nacionalnom parku Krka i knjigu ‘Zagonetni svijet NP ‘Krka’
Knjige sa ilustracijama plijenile su pozornost prisutnih, a zagovornica najljepšeg parka na svijetu, kako ga je nazvala, potakla je novinare i reportere da istog posjete i naprave reportažni prikaz o istome, koje će im omogućiti Uprava NP “Krka”.

– Sretna sam što su moja djela pored NP „Krka“ prepoznali novinari sa svih strana svijeta. Smatram da sam dostojno prezentirala ne samo svoje radove, već voljeni grad Šibenik i najljepši park na svijetu NP”Krka”. Knjižnica “B.J. Jelačić” jako se zainteresirala ne samo za ove knjige, već i za ostale koje sam namijenila djeci, pa sam dobila pozivnicu da održim još jednu promociju svojih knjiga za djecu. Bilo je to nezaboravno druženje i iskustvo, sudjelovati na radionicama, gledati reportažne prikaze novinara, biti na izložbi Veljka Kručića – Volim strip, i naći se među izložbenim eksponatima i predmetima kojima se služio doajen novinarstva Franjo Fuis. Sve pohvale organizatorima novinarima Gazdeku, Žari i ostalima. Već smišljam novi projekte za idući Frama-Fu festival. Nadam da će biti kvalitetan, pa ću ga ponuditi organizatorima festivala – rekla je Jagoda Sablić.

Moderator promocije bio je istaknuti ilustrator, dizajner i književnik Davor Šunk koji je naglasio da je Jagoda jedna od rijetkih književnica koja sam ilustrira i piše svoje knjige- slikovnice za djecu i da ih je svojom iskrenom dušom približila dječjoj populaciji, ali i odraslima.

Od brojnih novinara dobila je najljepše kritike među kojima se ističu od poznatog novinara i predavača na Vernu dr. Zlatka Hrljevića, zatim novinarke i kritičarke Olge Vujović, novinarke i književnice Božice Brkan, novinarke HND-a, Silve Celebrini, organizatora Gorana Gazdeka i Ivana Žade i mnogi drugi. Jagoda Sablić je uz promotivni materijal NP “Krka” dostojno predstavila NP, turističku ponudu i Grad Šibenik koji 29. rujna slavi svoj rođendan.

Frama- Fu festival održan je od 7. do 10. rujna u čast legendarnog hrvatskog novinara, fotoreportera, strip-scenarista, meteorologa, pilota i avanturista Franje Martina Fuisa, poznatijeg kao Frama-Fu, čiji je rodni grad Virovitica. U organizaciji novinara Gorana Gazdeka i Ivana Žade, sudjelovalo je više od pedeset novinara i fotoreportera iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije i Slovačke.

ŠIBENIK-IN